WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa Alıntılar ALINTILAR TESEV’in Başörtüsü Raporu

TESEV’in Başörtüsü Raporu

e-Posta Yazdır PDF

İsa TATLICAN
Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

TESEV’i bilirsiniz. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı.
Cahil ulusalcıların ucuz komplo teorileri ile saldırdığı TESEV, son dönemde Soros’un Türkiye ayağı ilan edildi. Solcuların “Sermayenin isteği doğrultusunda bilgi üreten kapitalist bir vakıf” olarak tanıttığı bu kurum, Türkiye’nin sivil anayasa yolculuğunda birbirinden önemli bilimsel çalışmalara imza atıyor.
Finans kaynağı nedir, görünenin dışında gizli bir ajandaları var mıdır bilmiyorum ama yayınları gerçekten tarafsız ve kaliteli.
TESEV’in hazırladığı son raporu okuyorum. Başlığı “Başörtüsü Yasağına İlişkin Değerlendirme ve Öneriler”.

Raporun özeti şu: Başörtüsü yasağında son dönemde iyileştirme olsa da eğitim, iş hayatı ve sosyal alanda devam ediyor. Hem de 28 Şubat dönemini aratmayacak şekilde…
Vakıf, sorunu ortaya koymakla kalmıyor, siyasilere kalıcı çözüm önerileri sunuyor.
Haksızlık etmeyelim. AK Parti Hükümeti Yüksek Öğrenim Kurumlarında başörtüsü sorununu büyük ölçü de çözdü. Her ne kadar bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasa da “Başörtüsü yasak ama bırakalım girsinler” anlamına gelecek bir uygulama ile başörtülü öğrenciler artık üniversitelere girebiliyorlar.
Siyasi konjonktürün değişmesi ya da iktidarın el değiştirmesi durumunda başörtülü öğrencilerin durumunun ne olacağını şu an için kestirmek zor.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ SINIRLARI ÇOK GENİŞ

Başörtüsü yasağı denilince aklımıza ilk olarak üniversiteler gelir. Ancak yasağın sınırlarının çok geniş olduğunu bu raporu okuyunca daha iyi anladım.
Türkiye’deki tektipleştirmeye ilişkin zihinsel altyapıdan kaynaklanan kamudaki başörtüsü yasağının dayanağı olan “hizmet alan-hizmet veren” ayrımının sosyolojik bir karşılığının olmadığının vurgulandığı raporda, bu yasağın Anayasa’nın 70. maddesinde yer alan “Her Türk kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilmez” ifadesiyle çeliştiği belirtiliyor.
Rapordaki en şaşırtıcı bölüm ise özel sektördeki başörtüsü yasağı. Hiçbir yasal engel olmamasına rağmen, muhafazakar sermayeli özel kuruluşların bile zaman zaman uygulanan bu yasak, tamamen imaj kaygısından kaynaklanıyor. Özel kurumlarda uygulanan yasak nedeniyle başörtülü kadınların iş başvurularının sonuçsuz kaldığı belirtilirken kamudaki yasağın kalkmasının özel kurumları da etkileyeceği vurgulanıyor.
Sosyal hayata gelince. Sosyal hayatta da bu yasağın etkilerinin görüldüğü, apartman yöneticilerinin kapıcı alımında eşinin başörtüsüz olması şartı koyabilme yetkisini kendisinde görebildiğinin altı çiziliyor.
Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Harp Akademileri gibi kurumlarda eş, anne ve çocuklardan resim istenmesinin gizli bir başörtüsü yasağı uygulaması olduğu belirtilerek mutlaka kaldırılması gerektiği ifade ediliyor.

ÇÖZÜM SİVİL ANAYASA

Gelelim siyasal yaşama. Siyasi yaşamda başörtüsü yasağını çözmeden diğer alanlarda çözülemeyeceğinin altının çizildiği raporda “Bugün, mevcut durumda siyasi yaşamda zihinlerde yaşayan ve fiili olarak uygulama alanı bulan başörtüsü yasağı, bir “dindar-laik” koalisyonunun ürünüdür diyebiliriz.” denilerek meclisteki tüm siyasi partiler sorumlu tutuluyor.

Çözüme gelince. TESEV, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın başörtüsü yasağını destekleyen kararlarının gerekçesinin 1982 anayasası olduğunu belirtiyor. Sadece Üniversitelerde değil tüm eğitim öğrenim kurumlarında, kamu kurumlarında, özel şirketlerde ve sosyal hayatta başörtüsü yasağının izlerinin tamamen silinmesi için, en temel insan haklarından biri olan din ve vicdan özgürlüğünün anayasal güvence altına alınması gerekiyor.
TESEV’in raporunda da belirtildiği gibi başörtüsü yasağının tüm alanlarda kaldırılması için önümüzde “sivil anayasa” gibi önemli bir fırsat var.
AK Parti, sesi az çıktığı için bu kesimin taleplerini unutmaması ve bu saçma yasağın son bulması için her türlü anayasal güvenceyi, hiçbir yoruma açık olmayacak şekilde sağlaması gerekiyor.

 

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 09:13
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 644
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1736393

Sıcak Haberler

 

“Tilkiler vaaz vermeye başladı mı,

Gözünüz tavuklarda olsun.”