WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa HABERLER SON HABERLER BOLU : GÜZELLİKLER DOLU

BOLU : GÜZELLİKLER DOLU

e-Posta Yazdır PDF

Yurdumuzun Batı Karadeniz bölgesinde yar alan Bolu ilimiz; yemyeşil dağları¸ ormanları¸ şirin akarsuları¸ gölleri¸ kaplıcaları ve kayak merkezleriyle Türkiye'nin önemli turizm sahalarından biridir.

Bolu¸ Ankara ve İstanbul şehirlerimizin arasında yer alır¸ Ankara'ya 190¸ İstanbul'a 260 km¸ uzaklıktadır. Ankara ve İstanbul'u birbirine bağlayan en önemli yollar Bolu'dan geçer.

Bir doğa harikası olan Abant Gölü¸ Bolu'nun 34 km. güneybatısında yer alır. Göl çevresi çam¸ köknar¸ kayın ağaçlarıyla kaplıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı denetiminde olan göl¸ kış ve yaz turizmi bakımından ideal bir dinlenme yeridir.

Bolu'nun 13 km. güneyinde suni olarak yapılmış Gölcük Gölü; 45.000 m2 alana sahiptir. Çevresi de 1200 metredir. Etrafı çam ve köknar ağaçları ile kaplı olan gölün kışın kar altındaki görüntüsü de muhteşemdir. Her mevsim birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Bolu is also a spa city. Spas of Bolu have been mentioned in Evliya Çelebi's Travel Book (Seyahatname) for hundreds of years.

Bolu aynı zamanda bir kaplıca şehridir. Yüzyıllardan beri kullanılan Bolu kaplıcalarından Evliya Çelebi¸ Seyahatname'sinde beğeniyle bahsetmiştir. Şehir merkezine 5 km. mesafede¸ Karacasu Beldesinde bulunan kaplıcalar¸ Seben Dağları eteklerinde¸ çevresi ormanlarla kaplı sakin bir dinlenme yeridir.

Banyo ve içme kürlerine elverişli olan sular¸ romatizmal hastalıklara¸ deri¸ kan dolaşımı ve kalp hastalıklarına¸ solunum yolu hastalıklarına¸ kadın hastalıklarına¸ sindirim sistemi¸ safra kesesi¸ böbrek ve idrar yolları hastalıklarına¸ kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına¸ metabolizma ve beslenme bozukluklarına iyi gelmektedir.

Göynük¸ eski Türk evleri bakımından zengin bir ilçedir. Bazı evlerin oturma odalarında çeşitli motiflerle süslenmiş tavanlar bulunmaktadır. Somuncu Baba Hazretlerinden manevi olarak beslenen¸ Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan ve 1459 yılında vefat eden Akşemsettin'in türbesi de¸ Göynük ilçesinde Gazi Süleyman Paşa Camii'nin avlusundadır.

Tasavvuf kaynaklarının 1535 yılında vefat ettiğini kaydettikleri Tokadî Hayreddin Türbesi¸ il merkezinin 13 km. batısında Elmalık Köyündedir.

Bolu ilimizdeki Kartalkaya Kayak Merkezi Batı Karadeniz Bölgesi'nde¸ Bolu il merkezinin 38 km. güneydoğusunda¸ Köroğlu Dağı turizm alanı içerisinde yer almaktadır.

Bolu¸ 300 civarında yaylası ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Bolu yaylaları ormanlarla kaplı dağlar üzerinde¸ gür akarsuların geçtiği¸ yemyeşil verimli düzlüklere yayılmıştır. Bunların en meşhurları Gerede ve Dörtdivan Yaylalarıdır. Gerede'nin güneyinde 1200–1500 m. yüksekliklerde bulunan bu yaylalar¸ Haşat¸ Zorpan ve Doğu Köroğlu Dağları üzerindedir.

Yedi göller milli parkı ise¸ sessiz ve sakin ortamı¸ güzel manzaraları¸ değişik arazi şekilleri¸ yürüyüş yolları¸ şelaleleri¸ çeşitli cinste bitki ve ağaçlarla süslü yamaçlarıyla piknik¸ dinlenme¸ konaklama mekândır.

Tarihî¸ manevî ve turizme yönelik mekânlarıyla Bolu ilimiz¸ görülmesi gereken şehirlerimizdendir. Köroğlu diyarındaki yiğit gönüllü dostlara selam olsun…

 

A PLACE FULL OF BEAUTY: BOLU

Bolu¸ located in the western black sea region of our country¸ is one of important tourism areas of Turkey with its green mountains¸ forests¸ nice rivers¸ pools¸ spas and skiing centers. It is also between Istanbul and Ankara¸ 190 kms away from Ankara and 260 kms away from Istanbul. The most important roadways going to Ankara and Istanbul pass over Bolu.

The tomb of Akşemsettin (passed away in 1459)¸ the teacher of Fatih Sultan Mehmet and who spiritually had his education from Somuncu Baba¸ is in Göynük¸ Bolu in Gazi Süleyman Paşa yard.

Tokadi Hayrettin Tomb¸ who is said to have died in 1535 in sufi sources¸ is 13 kms away from the city center¸ in Elmalık Village.

Bolu has a significant tourism potential with its around 300 plateaus.

Bolu is worth seeing with its spiritual and touristic places. Our best regards is for the ones from Köroğlu's city.

 

Sebahattin ATEŞ (http://www.somuncubaba.net/detay.asp?HID=2914&k=9)

 

 

Son Güncelleme: Cuma, 29 Mart 2024 15:35  

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 15:35
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 644
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1739440

Sıcak Haberler

Şiddet göstermeksizin kuvvetli, zayıflık belirtmeksizin yumuşak ol.

 

Hz. Ömer