WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa HABERLER SON HABERLER 2023’te Bolu nasıl olacak?

2023’te Bolu nasıl olacak?

e-Posta Yazdır PDF

(2013-04-29) MARKA bünyesinde hazırlanan Bolu'nun 2023 Yılı Vizyonu ve Doğu Marmara Bölge Planı Çalışma Toplantısı yapıldı. Toplantıya MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Bolu Valisi İbrahim Özçimen ve Başkan Vekili Düzce Valisi Adnan Yılmaz da katıldı. Toplantıda konuşan Vali Özçimen, beşeri sermayeye dikkat çekerek, başta üniversite olmak üzere sivil toplum kuruluşlarından mutlaka projeler beklediğini söyledi. Vali Özçimen “Kahvehane köşelerinde fıs fıs değil, bu konular burada konuşulsun. Herkes fikir üretsin” dedi.

Bolu’nun 2023’te çehresi nasıl olacak? Bolu’yu nasıl bir gelecek bekliyor? Tüm bunlar Bolu’da MARKA tarafından düzenlenen bir toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıya MARKA Yönetim Kurulu Başkanı Bolu Valisi ve Başkan Vekili Düzce Valisi Adnan Yılmaz başta olmak üzere her iki ilin belediye başkanları ve üst düzey yöneticileri katıldı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajans'ınca hazırlanan toplantı daha önce Doğu Marmara illeri olan Kocaeli, Yalova ve Düzce'de yapıldı. Dördüncüsü gerçekleştirilen toplantıda yapılan bu çalışmalarda Bolu ilinin kalkınması ve Türkiye ölçeğinde hak ettiği yere kavuşması amaçlanıyor. Bolu'nun 2023 yılı vizyonunu belirleyebilmek ve bu süreci 2014-2023 yıllarını kapsayacak Doğu Marmara Bölge Planı hazırlık çalışmalarıyla bir bütün olarak değerlendirmek için bir raya iki il temsilcileri Bolu'nun 2023 Yılı Vizyonu ve Doğu Marmara Bölge Planı (2014-2023) Çalışma Toplantısında şimdiye kadar yapılan tüm çalışmalarda tanımlanan Bolu vizyonuna nasıl ulaşılacağı ve stratejilerin nasıl uygulanabileceğinin üzerinde durdu.

VALİ ÜNİVERSİTEYİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Yapılan çalışmada Bolu için Kültür ve Turizm, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Sosyal Yapı, Sanayi ve Ticaret ve Çevre ve Kentleşme temaları ele alındı. Ele alınan bu beş temel ögede en önemli olan konunun beşeri sermaye olduğunu söyleyen Bolu Valisi ve MARKA Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özçimen, özellikle üniversitenin fikren ve projeleriyle kendilerine yön vermeleri gerektiğini altını çizdi. Özçimen, “Gerçekten Türkiye’nin en ileri bölgesinde yaşıyoruz. Hem tabiat hem insan-beşeri kaynak ve sermaye olarak böyledir. Ulaşım alt yapısı olarak böyledir. Kalkınma kavramına bakış olarak böyledir. Bu anlamda bu toplantı ilimize katkı sağlayacaktır. Çok umutluyum. Eşsiz bir doğaya sahibiz. Güzel insanlar var. Birbirine saygılı, devlete saygılı, üretken, okumuş. Bunlarla birbirini buluşturup 2023 vizyonumuzu hazırlayacağız. İl il bunu hazırlayıp daha sonra bölge kalkınma planlarını dönüştüreceğiz. Ardından arkadaşlarımız Sayın Başbakanımızın başkanlığında Türkiye programına dönüşmüş olacak bu. Bu çalışmalar bu sene içerisinde bitirilmiş olacak. Hemen 2014 başında uygulanacak” dedi.

Özellikle turizm alanında Bolu’nun atağa geçmesi gerektiğini belirten Vali Özçimen, önümüzdeki aylarda önemli gelişmeler yaşanacağını belirtti. Özçimen şunları söyledi:

GEDEF, ARAP TURİZMİNDE ATAK

Biz ilimizde turizm konusunda geldiğimiz bir yer var. Ajans bölgesinde bu bir numaradır ama biz bununla yetinmeyiz. Antalya çok büyük bir marka. Bütün şehirler yaşıyor. Bursa Arap turizminde atak yaptı. Bunu biz de yapabiliriz. Önümüzdeki aylarda ardı ardına beş yıldızlı otellerin, devre mülklerin, termal turizm anlamında devreye girdiğini hep beraber göreceksiniz. Beşeri sermaye konusunda üniversitemizin aktif katılımını bekliyorum. Öyle kurumlar var ki her bölümde bulunması gerekiyor. Üniversitemizden de bunu rica ettim. Bize tarım konusunda da, turizm konusunda da yön versin arzu ediyoruz. En azından fikrini söylesin. Üretken olmayan pasif mekânlarda konuşulmasın bunlar. Buralarda konuşulsun ve ilimizin geleceğine katkıda bulunalım. Bilenler konuşsun. Beşeri sermaye konusunda sendikalarımızın, Milli eğitimin, üniversitenin, çevre ve şehir planlama konusunda Mimarlar Odamızın, Mühendisler Odamızın ayrıca belediyemizin neler öngördüğünü, 2023’te nasıl bir Bolu, nasıl bir Gerede görmek istiyorlar? Ulaşımda neler öngörüyoruz? Neleri planlıyoruz? Turizmde, sanayide, ticarette yoğun bir çalışma yapılacak ve önümüze bir doküman verilecek”

“PROJE KAPASİTESİ ZAYIF”

Projelerin kalitesine göre ilçelere verilen pek çok destek olduğunu söyleyen Özçimen, ilçelere yönelik proje yapma kapasitesinin zayıf olduğunu belirtti. Özçimen, “Bizim ilçelere uyguladığımız teşvikler de var. Hibelerimiz, kredilerimiz, sosyal projelere desteklerimiz var, çevresel projelere desteklerimiz ama biz biraz AB proje mantığıyla çalışıyoruz. İyi projelere daha çok puan veriyoruz. Hâlbuki geri bölgelerimizde bu projeleri yapma kapasitesi zayıf. Kalkınma Ajansı uzmanları kapasite gelişme çalışmaları da yapıyor. Fakat hala biz bunu aşamıyoruz. En fazla proje Kocaeli’nde oluyor. Kocaeli’nde hem firma hem üniversitenin daha çok elemanı var. Kıbrısçık’ta bu azalıyor. Bunu kırmak çok kolay görünmüyor. Aslında bütün Türkiye’de öyle. Projenin belli bir standardı tutturması gerekiyor. O yüzden önce eğitim diyoruz. Kıbrısçık da okumakla bu işi aşmaya çalışıyor. Bir kısım şeyleri aşacağız. Yol yapıldığında Kıbrısçık ve Seben bir takım şeyleri aşacak, mağduriyet bölgesi olmaktan çıkacak. İhale süreçleri bitti, inşaata başlıyoruz” dedi.

Toplantıda konuşan Düzce Valisi ve MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Yılmaz Bolu ve Düzce’nin kaderinin ortak olduğunu belirtti. Yılmaz “Bu bizim ortak kaderimiz. Biz aynı paydada buluşuyoruz. Yarınlara birlikte koşacağız” dedi. Yılmaz şunları söyledi:

BOLU VE DÜZCE’NİN KADERİ ORTAK”

“İstedim ki Bolu valimizle birlikte bu güzel heyetin çalışmaları içinde yer alalım. İstifade edelim. Bize düşen birlik ve beraberlik içerisinde parlak yarınlara gitmektir. 21. Yy işbirliği yüzyılıdır. Bunun da en güzeli 26 bölge içerinde MARKA illeri, belediyeler, TSO’lar, il genel meclisleri, yerel yönetimler el birliği ve gönül birliğine varacağız. 10. Büyük ekonomi haline getirmek için Türkiye’yi acaba biz iller olarak ne yapabiliriz? Ortak amaçta buluşacağız. Ulusal planlarla uyumlu olarak bunu başaracağız”

Saha çalışmaları ile desteklenerek MARKA tarafından yapılacak Doğu Marmara Bölge Planı'nın MARKA Yönetim Kurulu, Kalkınma Bakanlığı ve başkanlığını Başbakanın yaptığı Kurul tarafından onaylanması ile önümüzdeki yıl içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 





KAYNAK : KÖROĞLU GAZATESİ-BOLU (http://www.koroglugazetesi.com/habergoster.php?id=10643#.UX6xP8ptYSk)

 

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 13:16
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 644
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1745854

Sıcak Haberler

ASLA ÜMİDİNİ KAYBETME. DAİMA CESUR OL.

(Hiçbir skor kesin yenilgi değildir)