WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa HABERLER SON HABERLER DARBE MAGDURLARININ HAKLARI VERİLMELİDİR

DARBE MAGDURLARININ HAKLARI VERİLMELİDİR

e-Posta Yazdır PDF

ADALETİ SAVUNANLAR DERNEĞİ

 

GENEL MERKEZİ

 

DARBE MAĞDURLARININ HAKLARI VERİLMELİDİR

26 EYLÜL 2014

Değerli Basın Mensupları,

 

 

22 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6191 Sayılı Kanunun 926 sayılı TSK Personel Kanununa eklediği Geçici 32. Madde ile, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 darbe dönemlerinde  düşünce ve inancından dolayı yargıya kapalı işlemlerle TSK’dan çıkarılarak mağdur edilen askerlerin bir kısım hakları verilerek iade-i itibarları yapılmıştır.

 

Bu yasayı hayata geçiren siyasi iradeye, sorunun kamuoyuna mal olmasına destek veren basın organları ve STK’lar başta olmak üzere emeği geçen herkese bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyoruz.

 

Ancak, 6191 sayılı yasa ile YAŞZEDE’lerin bazı hakları eksik kaldığı gibi, her ne kadar yargıya açık şekilde TSK’dan çıkarıldıkları düşünülse de,  askeri vesayetin baskısı altındaki yargı organları ve diğer kurumların darbe dönemlerindeki uygulamalarıyla aslında  yargıya kapalı olarak ikili veya üçlü KARARNAME’lerle mağdur edilen ordu mensupları, ASKERİ ÖĞRENCİLER, UZMAN ERBAŞLAR 6191 sayılı yasa kapsamı dışında kalmışlardır.

 

Ayrıca özellikle 28 Şubat döneminde ordu hiyerarşisini illegal  biçimde ele geçiren Batı Çalışma Gurubu (BÇG) mensuplarının militanca uyguladığı tehdit, baskı ve mobbing yöntemleriyle EMEKLİ/İSTİFA’ya zorlanan mağdurlar da kapsam dışındadır.

 

Geçmiş dönemlerde yaşatılan haksızlıkları adım adım telafi eden, mağdur ve küskün kesimlerin yüzünü güldüren, Devlet-Millet kucaklaşmasını her alanda gerçekleştirme adımlarını her türlü riski göze alarak atan siyasi iradenin ve TBMM’nin bu sorunları da çözeceğine inancımız tamdır.

 

ASDER olarak, bütün mağduriyetleri ve hak ihlallerini telafi edecek şekilde hazırladığımız ve ilgililere ulaştırdığımız taslak yasanın hayata geçirilmesini önemle bekliyoruz.

 

 

SORULARLA AYDINLATMA

1. 2011 yılında çıkarılan 6191 sayılı yasadan kaç kişi yararlanmıştır.

Yargıya kapalı işlemler ile (YAŞ kararları ile) 1542 subay ve astsubay yasadan yararlanmış, yasa kapsamına girdiği halde 226 subay ve astsubayın müracaatları red edilmiştir.

Yargıya açık idari işlemler ile ayırma işlemi yapıldığı veya mağduriyet tarihini  kapsamadığı için 3064 subay, astsubay, askeri öğrenci ve uzman personel 6191 sayılı kanundan yararlandırılmamıştır.

2. 6191 Sayılı Yasanın kapsamına giren Subay ve Astsubayların giderilemeyen mağduriyetleri nelerdir ?

a. Silahlı Kuvvetlere geri dönüşleri sağlanmadı.

b. Re’sen emekli edildikleri tarih ile Yasanın çıktığı tarih arasında emsallerine ödenen maaş ve özlük hakları ödenmedi.

c. Emekli olan emsallerine ödenen OYAK ikramiyesini almaları için imkan verilmedi.

d. Emekli Subay ve Astsubay kimlik kartları emekli olan emsallerinin rütbe ve kademelerine denk olarak tanzim edilmedi.

e. Son altı yılında 90’ın üzerinde sicil notu alan astsubaylara bir kademe yükselme imkânı, emsali emekli olan astsubaylara tanınmadı.

f. Re’sen emekli edildikleri tarihten sonra üniversite bitiren ve yasa çıktığı zaman emsalleri emekli oldukları için emekliliklerini isteyen astsubaylara, emsallerine verilen bir derece verilmedi. Son iki sebepten dolayı emsalleri gibi birinci dereceden emekli olma hakkına sahip olamadılar.

 

3. Geçmiş darbe mağdurlarına verilen haklar ile son çıkan yasa ile mağdurlara ödenen haklar arasındaki yasal farklılıklar nelerdir?

a. Sivil Bürokratların Durumu:

Darbelerin memuriyetten çıkardığı sivil bürokratların mağduriyetleri, rejimin normale dönmesini takip eden birkaç yıl içinde, geriye dönük özlük hakları da ödenerek giderilmiştir.

b. Profesyonel Askeri Personelin Durumu;

Darbeyi ve tasfiyeyi yapanlar askerler olduğu için, tasfiyeye maruz bırakılan askerlerin mağduriyetlerinin giderilmesi sivil bürokratlar kadar kolay olmamıştır. Sivil irade askerler tarafından mağdur edilen askerlerin haklarının verilmesi ile ilgili bir girişimi, askerlere rağmen başlatma cesaretini gösterememiştir. Bu nedenle de mağdur askerler mağduriyetleri ile birlikte yaşamışlardır.

 

Bu durumun iki istisnası olmuştur.

Birincisi; 27 Mayıs 1960 Darbesi sonucunda emekliye sevk edilen 235 general ve 4177 üst rütbeli subayın hizmet sürelerinin emsallerine, Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanıp TBMM’ne sevk edilen dört ayrı kanunla giderilmesidir.

İkincisi de; Askerlerin muhalefetine rağmen AK Parti Hükümeti tarafından hazırlanarak TBMM’ne getirilen ve oylamaya katılan milletvekillerinin tamamına yakınının desteği ile, 6191 Sayılı Kanunla olmuştur.

4. Asder olarak asıl talebiniz nedir?

Birinci olarak 6191 sayılı kanunun kapsamına giren asker mağdurların, 1 (b) maddesinde belirtilen, geriye dönük özlük haklarının verilmesidir.

 

İkinci talebimiz de, 01 Ocak 1964 tarihinden, TSK Disiplin Kanunun çıkarıldığı 31 Ocak 2013 tarihine kadar yargıya açık işlemlerle Silahlı Kuvvetlerden çıkarılan 3064 Subay Astsubay, askeri öğrenci ve Uzman personelin de 6191 Sayılı Kanun kapsamına alınmasının sağlanmasıdır.

 

YAŞ Kararı ve yargıya kapalı işlemlerle re’sen emekli edilenlerin zulme maruz kaldığı ve mağduriyetleri açıktır. Bu nedenle bütün mağduriyetlerinin giderilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında yargıya açık işlemlerle re’sen emekli edilen veya okullarından çıkarılanlar da haksızlığa uğratılmışlardır. Çünkü:

1) Askeri Ceza Kanununda Silahlı Kuvvetlerden çıkarmayı gerektiren fiiller sıralanmışken, kişiler yargı önüne getirilmeden idari işlemlerle re’sen emekli edilmiştir.

2) Yerindelik denetimi yapamayan, işlemleri sadece mevcut mevzuata uygun tesis edilip edilmediğinin yargısal denetimini yapabilen, yapısı ve bağlantısı ile adalet dağıtmaktan uzak Askeri Yüksek İdare Mahkemesine başvuru hakkının verilmesinin, haksızlıkların tespiti için yeterli olmadığı, bu davalarla ilgili kararlarından anlaşılmaktadır.

3) TSK Disiplin Kanunu çıkarılıncaya kadar, re’sen emeklilik işlemleri yönerge ile düzenlenmiş ve keyfilik içeren kararlara ortam hazırlanmıştır. TSK Disiplin Kanununun yürürlüğe girişinden itibaren kısmen önleyeceği hukuksuzluğun, kanunun yürürlük tarihinden öncekilere uygulanmaması, idari işlemlerle çıkarılanları mağduriyetleriyle baş başa bırakmıştır.

4) Anayasa mahkemesi ve TBMM darbeleri ve muhtıraları araştırma komisyonu da yönetmelikle düzenlenen silahlı kuvvetlerden ayırma işleminin hukuk dışı olduğunu ve mahkemenin de bağımsız olmadığını karar ve raporlarında belirtmiştir.

5) Yargıya açık idari işlemlerle re’sen emekli edilen Subay ve Astsubaylar, okullarından çıkarılan askeri öğrenciler ve uzmanların çoğunun durumu da YAŞ kararı ve Yargıya kapalı işlemlerle Silahlı Kuvvetlerden çıkarılanların durumu ile aynıdır.

Bu nedenlerle, yargıya kapalı idari işlemlerle Silahlı kuvvetlerden ilişiği kesilen Subay, astsubay, askeri öğrenci ve uzmanlar da 6191 Sayılı Kanun kapsamı içine alınmalıdırlar.

5. ASDER tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısı ile 6191 sayılı kanundan yararlanan yaş mağdurlarına ne tür haklar alacaklar ?

a. Silahlı kuvvetlerde geçirmiş sayıldıkları sürelerde emsaline ödenen maaş ve özlük haklarının tazminat olarak ödenmesi sağlanacak.

b. Emsallerinin OYAK kesintileri ile elde ettikleri imkânlara ulaşması sağlanacak.

c. Astsubayların emsallerinin yüksek lisans ve sicil nedeniyle aldıkları derece ve kademe ilerlemeleri verilecek.

d. Zorunlu hizmet süresini doldurmadan re'sen emekli edilenlerin ödedikleri öğrenim giderleri iade edilecektir.

e. Mağdurlara verilen askeri kimliklerde rütbeleri, emsallerine intibak ettirilecektir.

f. Kamu görevine atananların, yasanın resmi gazetede yayınlandığı tarih ile atandıkları göreve başladıkları süre arasında geçen 6-8 aylık maaşlarının ödenmesi sağlanacaktır.

g. 2014 yılında emekli astsubaylara verilen EK TAZMİNAT’ın  araştırmacı olarak çalıştıktan sonra emekli olan astsubaylara verilmesi sağlanacaktır.

 

 

6. Bakanlık onayı RE’SEN EMEKLİ edilen  subay ve astsubaylar ile emekliliğe zorlanan gruptaki personel ile uzmanlar için talebiniz nedir?

Teklif edilen yasa tasarısında gerekçeleri ile birlikte açıklandığı üzere bu personelin de 6191 sayılı yasadan yararlandırılması talep edilmiştir.

7. Darbe dönemlerinde mağdur edilen Askeri öğrenciler için ne tür hak talepleri istediniz?

a. İsteyenler dengi okullara yerleştirilebilecek.

b. Çıkarıldıkları askeri okullarda geçirdikleri öğrenim sürelerine tekabül eden emeklilik kesenekleri askeri kurumlarınca karşılanabilecek.

c. Askeri okullarda geçirdikleri süreler askerlikten sayılabilecek.

d. Öğrenim gideri ödemeyecekler, ödedikleri iade edilebilecek.

e. Çıkarıldıkları askeri okulları bitirdikleri takdirde ulaşacakları statüde verilecek maaşlar, çıkarıldığı askeri okulda geçirdiği sürenin ay cinsinden miktarı ile çarpımından çıkan miktar tazminat olarak ödenebilecek.

f. İstedikleri halde öğrenim durumlarına uygun bir kamu görevine yerleştirilecekler.

g. Çıkarıldıktan sonra üniversite bitirerek bir sosyal güvenlik kurumu üyesi olarak emekli olanların maaşları, çıkarıldığı okulu bitiren emsalinin emekliliklerine intibak ettirilebilecek.

h. Emeklilik asgari bekleme süresini doldurmamış olanlar, 6191 sayılı kanunla tanınan atama ve emeklilik haklarından yararlanabilecek ve atamalar için 5.dereceden 2000 araştırmacı kadrosu açılabilecek.

i. İşlemlerde hatası olanlara cezai işlem talebi ve tazminatların kusurlu olanlara rücu edilmesi talep edilebilecektir.

 

İlgililere saygıyla duyurulur.

 

Mustafa HACIMUSTAFAOĞULLARI

Genel Başkan Yrd.

Basın Sözcüsü

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İrtibat Adresi: Aksaray Mah. Namık Kemal Cad.No.1 (İski Köşesi) 34096 Fatih/İSTANBUL-TÜRKİYE

Adres :  Gureba Hüseyinaağa Mah.Kakmacı Sk.No.10 D.11 34096 Aksaray-Fatih/İSTANBUL-TÜRKİYE

 

Tel      : 0090 212 526 11 31  E posta: Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir www.as-der.org.tr

 

 

 

Son Güncelleme: Perşembe, 28 Mart 2024 18:43  

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 18:43
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 644
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1736586

Sıcak Haberler

İnsan için en büyük kuvvet, kendisini olduğu gibi görebilmektir.

Cenap Şahabettin